Parken, snart IFK-ägt?

Veckan som gått hade mycket att bjuda på vad gäller IFK Norrköping. Det allra viktigaste: IFK:s ledande syrelsemedlemmar presenterade i måndags ett förslag som de tagit fram tillsammans med ett par av kommunens tjänstemän, angående Nya Parken. Förslaget, som går ut på att IFK köper Parken av kommunen för drygt tre miljoner kronor och i samma veva tar över kommunens lån på 305 miljoner kronor, ska nu på tisdag upp i kommunstyrelsen och sedan vidare till kommunfullmäktige. De enda som i dagsläget är uttalat negativa till förslaget är alltid lika optimistiska Folkpartiet, med Mathias Sundin i spetsen.

Folkpartiets alternativa lösning är att låta det vara som det är nu. I det fallet skulle Parkenbolaget med stor sannolikhet gå i konkurs och risken finns att även IFK Norrköping skulle gå samma öde till mötes. Då skulle kommunen få hela notan för sig själv. Är det vad Sundin eftersträvar?

Undertecknad är ändå inte direkt orolig. Många av Sundins kollegor verkar resonera mer logiskt och inse att: Fine, nu står vi här med en halvfärdig fotbollsarena som är svindyr, men istället för att sticka huvudet i sanden kanske vi kan komma fram till något vettigt?
En hel del verkar hur som helst överlag anse att förslaget är det minst dåliga som kan göras för tillfället. Ett IFK-övertagande av Parken skulle innebära, som vi redan nämnt här på bloggen, att IFK får många fördelar. Dessutom slipper kommunen amorteringarna.

Jag kan förstå att många tycker att 22 miljoner är väl häftigt att betala i Parkenhyra av kommunen, men det är ändå samma summa som kommunen betalar idag. I värsta fall skulle ju kommunen kunna stå med en nyrenoverad fotbollsarena, 30 millar i hyra och ingen hyresgäst alls.

Nu har vi bara gått igenom den ekonomiska biten av vad en IFK-konkurs skulle kunna betyda (och, ja, risken för det finns om förslaget nekas). Jag vågar inte ens föreställa mig vad det skulle betyda för staden och dess invånare på ett känslomässigt plan.

Förslaget är i vilket fall som helst nu framlagt och det är upp till våra förtroendevalda politiker att fatta beslut. Måtte de fatta rätt!

4 kommentarer:

  1. Hela notan och hela notan, innan det är klart hur det blir så kommer arenan knappast vara den guldgruva den skulle kunna vara. När den hur som helst nyttjas till max när allt är klart så kommer det inte längre vara en fråga om att bara flytta lånen, skulle jag tro.

    SvaraRadera
  2. Komigen nu uppdatera! Två nya spelare som provtränar för IFK. Parken frågan blir klar idag.

    När ni hade börjat få upp tempot somnade ni! Ni kanske är för upptagna för att skriva på en av IFK Norrköpings mest lästa bloggar vem vet.

    SvaraRadera
  3. Vi får be alla läsare om ursäkt för januari månads sporadiska uppdateringar. Det finns egentligen inga värdiga bortförklaringar till det här. Vi ska bättra oss!

    SvaraRadera
  4. Såg att det har kommit en ny IFK blogg nu!

    http://harligankpg.blogg.se/

    skriver lite speciellt men enligt mig är det bättre det än att inte skriva alls.

    SvaraRadera