Bolag eller Föreningsdemokrati?

Det skrivs och pratas ofta om bolagisering av klubbar inom olika sporter. I Sverige säger riksidrottsförbundets (RF) stadgar att alla klubbar inom RF måste ägas till 51%av klubbarna om de väljer att bli/bilda bolag. Främst ishockeyn har varit förespråkare för att ta bort denna regel ur stadgarna hos RF så att varje förbund/klubb själva kan bestämma hur man vill ha det. Det låter rimligt även enligt oss, för inte bryr vi oss om hockyn sänker sig mer än de redan gjort...

SvFF(förbundet) och SEF(klubbarna) sa förra hösten att man skulle invänta RF´s utredning i frågan som skall vara klar 2011, men har redan nu beslutat sig för att klubba det inom förbundet. Den 15 December har fotbollsförbundets styrelse ett möte där man skall bestämma hur man skall arbeta i frågan efter det ställningstagande man fått in från SEF styrelsen baserat på den input de samlat från klubbarna. Enligt vår information har alla klubbar utom några få sagt ja till att riva upp RF´s stadgar och troligen kommer sedan det slutgiltiga beslutet i Mars 2010, alltså ett år innan RF´s utredning är klar! Vilket betyder att om 17 månader kan det vara fritt för klubbar inom svenskfotboll att bli bolag om RF ändrar sina stadgar.

Frågeställningen som man skulle svara på är:
A. Skall respektiver specialförbund, i vårt fall Svenska Fotbollförbundet, själva få bestämma om godkännande av införandet av nytt reglemente som gör att man kan gå ifrån den så kallade 51/49 regeln?
B. Hur man ser på själva sakfrågan - ägarefrågan - om den så kallade 51/49 regeln?


Idag råder föreningsdemokrati i klubbarna och det innebär att du som medlem har en röst som du bör utnyttja på årsmötet, du har lika stor makt som alla andra medlemmar i klubben och det är inte din plånbok som bestämmer hur mycket makt du kan köpa dig genom aktier. I tyskland har denna fråga fått enormt stort utrymme i media där bland annat tidningen Die Zeit haft en hel artikelserie på temat. De tyska DFL-klubbarna beslutade att regeln ska behållas till skillnad från till exempel England.

England tas annars alltid fram som ett bra exempel på det mesta inom fotbollen, men det är dags att börja vända blickarna mot tyskland! Visste ni att Bundesliga drar 7000 personer mer i snitt per match och hållit ner priserna på biljetter trots att man har modernare arenor än britterna.

Det är dags att börja tänka i frågan och börja använda vår rätt i föreningsdemokratin innan det är för sent! I England, Spanien och Italien kämpar supportrar till klubbar som Roma, Modena, Atletico Madrid, Newcastle, Man United med flera frenetiskt för att köpa tillbaka delar av sina klubbar för att de anser att de missköts av sina ägare. Skulle du fråga dessa supportrar så ser de vår situation som en utopi och den bör vi värna om!


Två artiklar om Tyskland vs England:
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4931180,00.html

http://fourfourtwo.com/blogs/anenglishmaningermany/archive/2009/11/30/50-1-adds-up-to-fan-involvement.aspx

1 kommentar: