Huliganlagen verkningslös

Då är den första utvärderingen av "huliganlagen" offentlig. Om allt material finns med i denna officiella utgåva kan vi låta vara osagt, men det finns spännande delar som visar på att kritikerna har haft rätt på många punkter och att lagen i stort mest drabbar den som den inte skulle vart avsedd för. Vi kollar på några citat från rapporten nedan:

"Utifrån dessa uppgifter finns det grund att påstå att ordningsstörningarna oftast inträffar på väg till eller från idrottsarrangemanget eller i anslutning till arenan."

Någon som vi aktiva supportar påpekat i många år, trots detta fortsätter inskränkningarna på den positiva supporterkulturens rättigheter inne på arenorna.

"Samhällsproblemet med supportervåld nås inte helt av syftet med lagstiftningen. Lagstiftningen verkar inte effektivt på alla typer av risksupportrar eftersom den är tillskapad för att skydda arrangemanget inne på arenan och inte för att komma åt samhällsproblemet med våld i samband med idrottsarrangemang. Ultras bidrar huvudsakligen till oreda inne på arenan men är ofta lugnare utanför arenan. De mer kriminella risksupportrarna, som oftast är involverade i bråk och misshandlar utanför arenan innan och efter matchen, håller sig ofta lugna inne på arenan. Tillträdesförbud för personer i den senare kategorin är i många fall verkningslöst eftersom de bidrar till ordningsstörningar innan och efter matchen och i direkt anslutning till arenan."

De skriver själva att Kategori-C supportrarnas aktivitet ökar och i stycket ovan att lagen inte har någon inverkan på huliganismen. Det visar tydligt det vi hela tiden sagt, nämligen att de som drabbas av lagen är den positiva delen av supporterkulturen (ultras och supporterklubbarna) som säger vad man tycker och tänker och därför anses problematiskt då man inte sitter ner och bara dricker kaffe!

Man kan också se i rapporten att det inte finns någon som helst struktur i straffen, En bengal ger 3 månaders avstängning på ett ställe, samtidigt som samma handling ger 1 års avstängning på ett annat. Den innehåller också skrämmande förslag som innebär enorma kräkningar av den enskilde individen om de skulle få sin vilja igenom.

Vore det inte bättre om man lade ner resurser på att komma åt det verkliga sociala problemet istället för att jaga bra siffror i statistiken som inte gör någon skillnad alls i hur det ser ut på stan. Jag tror tyvärr att både förbund och polis i mångt och mycke vill ha kvar huliganismen på våra gator för att på så sätt kunna ha det som argument för att genomföra ännu mer repressioner mot dem som lagen inte var avsedd för!

Läs hela rapporten genom att klicka här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar